Ροδόχρους
Νόσος

Διάγνωση, Αίτια

& Αντιμετώπιση

1

Έγκυρη Διάγνωση

2

Εξατομίκευση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Εάν το πρόσωπό σας εμφανίζει κοκκινίλες και έχετε εξογκώματα που μοιάζουν με ακμή, μπορεί να έχετε μια κατάσταση δέρματος που ονομάζεται ροδόχρους νόσος. Υπάρχουν τρόποι ιατρικής αντιμετώπισης όπως και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη καθημερινότητά σας που θα σας επιτρέψουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα, κρατώντας τη νόσο σε ύφεση.

Τι είναι η Ροδόχρους Νόσος;

Η ροδόχρους νόσος, γνωστή παλαιότερα και ως ροδόχρους ακμή, είναι μια κοινή δερματική νόσος. Ξεκινά συχνά με την εμφάνιση ερυθρότητας στο πρόσωπο. Η ερυθρότητα μπορεί να εξαπλωθεί πέρα ​​από τη μύτη και στα μάγουλα, στο μέτωπο και το πηγούνι. Ακόμα και τα αυτιά, το στήθος και η πλάτη μπορεί να επηρεαστούν.

Ανάλογα με τον υπότυπο (είδος) μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα & οίδημα που μοιάζει με την ακμή, καθώς και ερεθισμός των ματιών.

Οι επιστημονικές μελέτες μέχρι στιγμής δεν μας έχουν δείξει ακριβώς τι προκαλεί τη ροδόχρου ακμή. Μερικά πράγματα που μπορούν να παίξουν ρόλο είναι:

  • Κληρονομικότητα.
  • Βλάβες των αιμοφόρων αγγείων.
  • Ηλιακές βλάβες
  • Ακάρεα. Ένας τύπος που ονομάζεται Demodex  Folliculorum, ζει στο δέρμα σας και συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Μερικά άτομα, ωστόσο, έχουν αυξημένη ευαισθησία στα ακάρεα
  • Βακτήρια. Ένας τύπος που ονομάζεται H. Pylori και ζει στο εντερικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μικρόβιο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα μιας πεπτικής ορμόνης που ονομάζεται γαστρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες.
  • Οι γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά ή το στήθος.

Σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (ευρυαγγείες) μπορεί να εμφανιστούν τα οποία ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν. Έως και τα μισά άτομα με ροδόχρου νόσο παρουσιάζουν επίσης προβλήματα στα μάτια όπως ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε είναι:

  • Αίσθηση καψίματος & τσουξίματος
  • Ξηρότητα
  • Αυξημένος κόκκινες κηλίδες, γνωστές και ως πλάκες, μπορούν να αναπτυχθούν
  • Πάχυνση του δέρματος, συνήθως στη μύτη
  • Οίδημα

Η ροδόχρους νόσος διαχωρίζεται με το βαθμό σοβαρότητας (ήπια, μέτρια και σοβαρή) και διακρίνεται στους εξής τύπους:

  • Ερυθηματώδης: Παροδική ερυθρότητα στις παρειές, στη μύτη, πηγούνι και μεσόφρυο.Συνοδεύεται από τελαγγειεκτασία (ευρυαγγείες), σμηγματόρροια και αίσθηση καψίματος. Παρατηρείται αυξημένη ξηρότητα.
  • Βλατιδοφλυκταινώδης: Eπίμονη ερυθρότητα & εμφάνιση βλατίδων & φλυκταινών. Τα συμπτώματα ερεθισμού και έντονης σμηγματόρροιας είναι εμφανή στο δέρμα, εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές του προσώπου, με πιο συνήθεις τις παρειές, το μέτωπο και τα βλέφαρα.
  • Ρινόφυμα: Χαρακτηρίζεται από μεγάλη, κόκκινη, βολβώδη μύτη. Το ρινόφυμα θεωρείται πως αποτελεί τη βαριά μορφή της ροδόχρου νόσου. Το ρινόφυμα παρουσιάζεται πιο συχνά σε άνδρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών. Η αναλογία που προσβάλλει τους άνδρες έναντι των γυναικών είναι 20 προς 1, παρόλο που η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Διάγνωση

Εάν η δερματολόγος υποψιάζεται ότι πάσχετε από ροδόχρου νόσο, δεν θα χρειαστούν ιατρικές εξετάσεις.

Κανένα ιατρικό τεστ δεν μπορεί να δείξει εάν έχετε ροδόχρου ακμή.

Για τη διάγνωση η ιατρός θα εξετάσει το δέρμα και τα μάτια σας & θα συμπληρώσετε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Πριν από τη διάγνωση θα χρειαστεί να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε κάποια άλλη ιατρική πάθηση και θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό. Οι ιατρικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό παθήσεων όπως ο λύκος και αλλεργικές αντιδράσεις.

Βήμα 1ο

Η κλινική εξέταση από τον δερματολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να οδηγηθούμε σε μία σωστή διάγνωση. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί το μέγεθος του προβλήματος, το πόσο και που έχει εξαπλωθεί η νόσος.

Βήμα 2ο

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η γιατρός θα γράψει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι ώστε να αποκλειστούν τυχόν άλλες παθήσεις ή επιβαρυντικοί παράγοντες.

Βήμα 3ο

Θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης ανάλογα με τις ανάγκες, την έκταση του προβλήματος, την ηλικία αλλά και τυχόν δερματικές ευαισθησίες/ αλλεργίες του ασθενή.

Αντιµετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, αλλά μπορείτε να την ελέγξετε με επιτυχία. Κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με τη βοήθεια ιατρικής αντιμετώπισης μπορείτε να αποτρέψετε πλήρως τις εξάρσεις.

Καθημερινή ζωή

Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, η θεραπεία ξεκινά συχνά με λίγη εκπαίδευση. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή ή οι θεραπείες στο ιατρείο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την απομάκρυνση των βλαβών, οι καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν μια νέα εμφάνιση έξαρσης.

Μπορείτε να μειώσετε τις εξάρσεις με τους παρακάτω τρόπους:

Βρείτε τι σας ενοχλεί: Πολλά πράγματα που κάνετε μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ροδόχρου ακμής. Οι συνηθισμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση, τον κρύο αέρα και την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων. Αυτά μπορεί να σας επηρεάζουν.

Προστασία από τον ήλιο: Τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή συχνά διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο στον ήλιο. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 (ή υψηλότερο) κάθε μέρα. Αποφύγετε τον μεσημεριανό ήλιο και αναζητήστε σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Φοράτε προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου.

Προσεκτική επιλογή προϊόντων Skin Care & μακιγιάζ: Πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα με ροδόχρου νόσο. Μερικές κακές συνήθειες, όπως το τρίψιμο του δέρματος και peeling με κόκκους, μπορούν να προκαλέσουν έξαρση. Εάν δεν γνωρίζετε που να βρείτε ήπια προϊόντα περιποίησης ή πως να τα ψάξετε, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για συστάσεις.

Αγωγή

Συνήθως συνίσταται συνδυαστική αγωγή για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Μερικές από τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής είναι:

  • Βριμονιδίνη, σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και μειώνει την ερυθρότητα
  • Αζελαϊκό οξύ, καθαρίζει τα εξογκώματα, το πρήξιμο και την ερυθρότητα.
  • Αντιβιοτικά όπως η Μετρονιδαζόλη & δοξυκυκλίνη, που σκοτώνουν βακτήρια στο δέρμα σας και μειώνουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο.
  • Η ισοτρετινοΐνη, που καθαρίζει το δέρμα.   

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες για να βελτιωθεί το δέρμα σας.

Στο Ιατρείο

Στο ιατρείο μπορούν να γίνουν εφαρμογές που επιτυγχάνουν πιο γρήγορο και δραστικό αποτέλεσμα όπως:

  • Φωτοθεραπεία, για όσους έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη φαρμάκων, υπάρχει και η λύση της φωτοθεραπείας. Πρόκειται για μία αποτελεσματική, μη-επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου χωρίς φάρμακα ή συνδυαστικά με αυτά.
  • Δερμοαπόξεση, για καθαρισμό της ανώτερης στιβάδας του δέρματος και απαλλαγή από τις πλάκες και τα σημεία με ξηρότητα
  • Laser, για ταχεία εξάλειψη των βλαβών και άμεση ανάπλαση του δέρματος

Συχνές Ερωτήσεις

Faq

Παίζει ρόλο η ηλικία στα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου όσο ο ασθενής μένει χωρίς θεραπεία. Εφαρμόζοντας πλάνο αντιμετώπισης και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού εκμηδενίζονται οι εξάρσεις.

Είναι μεταδοτική;

Η ροδόχρους νόσος δεν θεωρείται μολυσματική ασθένεια και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί σε επαφή με το δέρμα ή μέσω του αέρα. Η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών κατά των συμπτωμάτων της νόσου έχει διαπιστωθεί πως οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση τους και όχι στην αντιβακτηριακή.

Μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά;

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε εφήβους και παιδιά είναι σπάνια έχουν παρατηρηθεί τέτοιες περιπτώσεις. Η βλεφαρίτιδα ενδέχεται να είναι μία μορφή. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως η ροδόχρους επισυμβαίνει σε οικογένειες οπότε αν έχετε κρούσματα στο συγγενικό σας περιβάλλον και έχετε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση.

Μετά την υποχώρηση της ερυθρότητας εμφανίστηκαν ευρυαγγείες. Τι να κάνω;

Τα ορατά αιμοφόρα αγγεία (τελαγγειεκτασία) που κάποιες φορές αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νόσου, ήταν πάντα εκεί αλλά λιγότερο ορατά. Με τη θεραπεία, μειώνεται η ερυθρότητα και γίνονται πιο αντιληπτές οι ευρυαγγείες που κάλυπτε. Μπορούν να αφαιρεθούν με τις θεραπείες εντός του ιατρείου που περιγράφουμε στην ενότητα της θεραπείας.