Θεραπεία
ακµής

Διάγνωση, Αίτια

& Αντιμετώπιση

1

Έγκυρη Διάγνωση

2

Εξατομίκευση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Σε άλλους είναι ήπια και σε άλλους πιο έντονη. Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση η οποία συνήθως ταλαιπωρεί εφήβους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει και ενήλικες. Σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι επικίνδυνο για την σωματική μας υγεία, όμως μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, ειδικά στην ευαίσθητη ηλικία πριν την ενηλικίωση.

Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την ακμή στη ρίζα της μέσω ασφαλών, αποτελεσματικών και εξατομικευμένων θεραπειών, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και με την ηλικία του ασθενούς.

Τι είναι η Ακµή;

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται ως φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Παρουσιάζεται συχνότερα στους έφηβους, όμως εμφανίζεται και σε ενήλικες. Βασικά σημεία εξάπλωσή της είναι το πρόσωπο, το μέτωπο, η πλάτη, το στήθος και οι ώμοι.

Τα σπυράκια της ακμής είναι αποτέλεσμα βακτηρίων, τα οποία αναπτύσσονται όταν το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος φράζουν τα τριχοθυλάκια, προκαλώντας έτσι διόγκωση των πόρων του δέρματος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και η ακμή είναι μία από τις συνηθέστερες δερματικές παθήσεις, τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της είναι η ορμονική ανισορροπία, η βακτηριακή λοίμωξη από το προπιονοβακτηρίδιο P. Acnes, η υπερκερατινοποίηση, η υπερανάπτυξη των τριχοθυλακικών κυττάρων, η κληρονομικότητα, οι περιβαλλοντικοί και άλλοι εξωγενείς παράγοντες, οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιδράσεις και τέλος ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Τα συμπτώματα της ακμής είναι διάφορα και ποικίλουν ανάλογα με την εξάπλωσή της αλλά και με την ηλικία. Ορισμένα από αυτά είναι η σμηγματόρροια, οι ανοιχτοί φαγέσωρες (μαύρα στίγματα), οι κλειστοί φαγέσωρες (λευκά στίγματα), οι βλατίδες (μικρά εξογκώματα κόκκινου ή ροζ χρώματος), οι φλύκταινες (φλεγμονώδη εξογκώματα), οι κύστεις (πυώδεις ακνεϊκές βλάβες), τα οζίδια (μεγάλα και επώδυνα σπυράκια) και τέλος οι ουλές.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής, όπως και διάφορες βαθμίδες σοβαρότητας της πάθησης. Η κοινή ακμή είναι ο πιο συνήθης τύπος ακμής. Τα υπόλοιπα είδη κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής. Έτσι έχουμε την φαγεσωρική ακμή, την κυστική ακμή και την οζώδη ακμή. Τέλος, υπάρχει και η μηχανική ακμή, η οποία προκαλείται από την υπερβολική θερμότητα ή/και την υπερβολική πίεση ή τριβή που ασκείται στο δέρμα.

Διάγνωση

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της θεραπείας. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η ακμή δε χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα και να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της, αφού αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση. Κάτι τέτοιο όμως εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν στο δέρμα δυσχρωμίες και να παραμείνουν μόνιμες ουλές ακμής.

Η κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο αποτελεί την σωστότερη λύση, καθώς τα σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στα φαρμακεία δεν πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς την κατάλληλη διάγνωση. 

Βήμα 1ο

Η κλινική εξέταση από τον δερματολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να οδηγηθούμε σε μία σωστή διάγνωση. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί το μέγεθος του προβλήματος, το πόσο και που έχει εξαπλωθεί η ακμή και θα εντοπιστεί το είδος της.

Βήμα 2ο

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η γιατρός θα γράψει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο εκ βαθέως γνώση της πάθησης.

Βήμα 3ο

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες, την έκταση του προβλήματος, την ηλικία αλλά και τυχόν δερματικές ευαισθησίες/ αλλεργίες του ασθενή.

Θεραπείες Ακµής

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ακμή οι οποίες διαφοροποιούνται σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Βασικός στόχος είναι να βρεθεί η καταλληλότερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον καθένα. Κάποιος μπορεί να προχωρήσει με ένα είδος θεραπείας ή να υπάρξει κάποιος συνδυασμός θεραπειών.

Τοπική αγωγή

Μία μέθοδος θεραπείας είναι η τοπική χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα ρετινοειδή, τα αντιβιοτικά, καθώς και το σαλικυλικό οξύ και το αζελαϊκό οξύ.

Στόχος τους είναι η καταστολή της παραγωγής σμήγματος, η εξουδετέρωση των επιβλαβή βακτηρίων του δέρματος και η πρόληψη της απόφραξης των θυλακίων των τριχών. Τα συγκεκριμένα φάρμακα διατίθενται συνήθως υπό τη μορφή κρέμας, τζελ ή γαλακτώματος.

Συστηματική αγωγή

Στη συστηματική αντιμετώπιση της ακμής συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αντιβιοτικά επιλέγονται όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία μέτρια έως σοβαρή ακμή, αφού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Τα αντισυλληπτικά που μπορεί να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση της ακμής, όταν τα αίτιά της είναι ορμονικά, αλλά και τα Φάρμακα κατά των ανδρογόνων, που εμποδίζουν τη δράση τους στους σμηγματογόνους αδένες.

Στο Ιατρείο

Πέρα από τις φαρμακευτικές θεραπείες που συνταγογραφούνται, υπάρχουν και θεραπείες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο ιατρείο. Το χημικό peeling μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή και να βελτιώσει την εμφάνιση της επιδερμίδας. Οι ενέσεις στεροειδών είναι κατάλληλες για ακμή με επώδυνα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μετά τις ενέσεις τα εξογκώματα γίνονται πιο επίπεδα και το δέρμα καθαρίζει.

Φωτοθεραπεία

Για όσους έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη φαρμάκων, υπάρχει και η λύση της φωτοθεραπείας. Πρόκειται για μία αποτελεσματική, μη-επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ακμής χωρίς φάρμακα.

Το καθαρό και ζωογόνο μήκος κύματος φωτός που εκπέμπει στοχεύει την βλάβη με αποτέλεσμα να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. acnes), να μειώσει την παραγωγή των πρωτεϊνών που επιταχύνουν τη φλεγμονή, να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού και να προλάβει την εμφάνιση ουλών.

Συχνές Ερωτήσεις

Faq

Έχω ουλές ακμής. Γίνεται να εξαφανιστούν;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ουλές ακμής. Η φωτοθεραπεία και το δερματολογικό LASER είναι από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές. Άλλες επιλογές είναι το microneedling και θεραπείες πλήρωσης και χημικής απολέπισης.

Η κατανάλωση ζάχαρης, σοκολάτας και γλυκών προκαλεί ακμή;

Τα αίτια της ακμής δεν είναι ιδιαίτερα σαφή. Είναι αλήθεια πως υπάρχει η άποψη πως μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και με υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου;

Το δέρμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φροντίδα. Άνθρωποι που υποφέρουν από έντονη ακμή έχουν την τάση να πλένουν συχνά και με βίαιες κινήσεις το δέρμα τους γιατί θεωρούν πως δεν είναι καθαρό. Αυτό μπορεί να έχει μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο καθαρισμός του δέρματος το πρωί και πριν πέσετε για ύπνο με ένα κατάλληλο σαπούνι είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Πόσο καιρό μετά τη διακοπή της θεραπείας μπορώ να προσπαθήσω για παιδί;

Σε περίπτωση θεραπείας με ρετινοειδή μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες για να μείνετε έγκυος αφού περάσει η πρώτη έμμηνος ρύση μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Μπορώ να ξυρίζομαι εάν έχω ακμή στο πρόσωπο;

Ναι, αλλά με μεγάλη προσοχή. Ξυριστείτε απαλά και μόνο όταν είναι απαραίτητο για να μειώσετε τον κίνδυνο κηλίδων. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγιεινή των ξυραφιών και προσπαθήστε να μαλακώνετε τα γένια σας με αφρό ξυρίσματος και ζεστό νερό.

Η ακμή μου χειροτερεύει κάθε φορά που βάζω ενυδατική. Γιατί;

Θα πρέπει να επιλέγετε καλλυντικά που είναι κατάλληλα τόσο για την ηλικία σας, όσο και για τον τύπο δέρματός σας. Εάν τα προϊόντα περιποίησης προσώπου που χρησιμοποιείται είναι βαριά και λιπαρά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να φράξουν τους πόρους σας. Ρωτήστε τον/την αισθητικό/δερματολόγο σας για τα ιδανικότερα για εσάς προϊόντα.