Θηλώµατα
(Skin Tags)

Αίτια

& Ασφαλής Αφαίρεση

1

Έγκυρη Διάγνωση

2

Εξατομίκευση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Τα θηλώματα (skin tags) δύναται να υπάρχουν στο δέρμα και να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ή να τα συγχέουμε με σπίλο (ελιά). Τα θηλώματα όμως είναι ακίνδυνες δερματικές καλοήθεις βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος μας, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, και η αφαίρεση πραγματοποιείται για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.

Τι είναι τα Θηλώµατα

Τα θηλώματα είναι μη μεταδοτικές δερματικές βλάβες που ονομάζονται ακροχορδώνες. Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος, με διάμετρο 1 με 3 χιλιοστά και ύψος μέχρι και 5 εκατοστά.

Εμφανίζονται στο δέρμα διάσπαρτα ή σε ομάδες, το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, συνήθως μετά την ηλικία των 25 – 30 ετών. Μοιάζουν με κρεατοελιές και διάφορες καθημερινές κινήσεις και τριβές μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς ή αποκοπές με αποτέλεσμα πόνο, μικρή αιμορραγία & φλεγμονές.

Τα θηλώματα εμφανίζονται σε ζεστά ή/και υγρά σημεία του σώματος όπως σε πτυχές: στις μασχάλες, κάτω ή εσωτερικά του στήθους, στους γλουτούς και στην μηροβουβωνική περιοχή. Στο πρόσωπο δημιουργούνται κυρίως στα βλέφαρα αλλά και στον κορμό, στην γραμμή του στηθόδεσμου και την πλάτη.

Λόγοι που μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση των θηλωμάτων είναι η εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο Crohn, η γήρανση και η κληρονομική προδιάθεση.

Τα θηλώματα είναι ασυμπτωματικά, όμως δημιουργούν προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα κυρίως λόγω του σημείων που παρουσιάζονται. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ξύρισμα, τριβές από ρούχα ή κοσμήματα, στη χρήση σφουγγαριού ή πετσέτας για να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί και φλεγμονές αλλά και η εξάπλωση τους.

Διάγνωση

Αφότου κλείσετε ραντεβού με την ιατρό, γίνεται δερματολογικός έλεγχος και συζήτηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατόπιν γίνεται λήψη ιατρικού ιστορικού και προχωράμε στην εφαρμογή.

Βήμα 1ο

Η κλινική εξέταση & λήψη ιατρικού ιστορικού.

Βήμα 2ο

Φυσική εξέταση.

Βήμα 3ο

Επιλογή είδους θεραπείας.

Αφαίρεση Θηλωµάτων

Η επιλογή τρόπου αφαίρεσης των θηλωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος και τον όγκο του προβλήματος καθώς και την περιοχή εμφάνισης. Οι διαθέσιμοι τρόποι στο ιατρείο μας είναι οι εξής:

Δερματο Χειρουργική

Πραγματοποιείται δερματοχειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία διάρκειας λίγων λεπτών. Με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς σημάδια.

Κρυοπηξία

Η κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) αποτελεί μία ιδιαίτερα συνηθισμένη θεραπεία και περιλαμβάνει την αφαίρεση των βλαβών με χρήση υγρού οξειδίου του αζώτου. Η απότομη ψύξη και απόψυξη των στοχευμένων κυττάρων τα «νεκρώνει» και αποβάλλονται.

Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη και διενεργείται στο ιατρείο.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμος (διαθερμοπηξία) εξαλείφει τις βλάβες με ηλεκτρικό ρεύμα. Η καταστροφή των θηλωμάτων είναι άμεση και αποτελεσματική. Η διαδικασία είναι αναίμακτη, διενεργείται με τοπική αναισθησία, σε μία συνεδρία, και ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2 με 3 εβδομάδες.

Συχνές Ερωτήσεις

Faq

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την αφαίρεση θηλωμάτων;

Καμμία, πέρα από κάποιο προσωρινό αίσθημα καύσου στη περιοχή. Με όλους τους τρόπους αφαίρεσης υπάρχει μηδαμινός κίνδυνος υποτροπής.

Τι πρέπει να προσέξω εάν έχω θηλώματα;

Θα πρέπει να αποφεύγετε έντονες τριβές με ρούχα ή μετά το μπάνιο με την πετσέτα. Να προσέχετε κοσμήματα λαιμού όπως οι αλυσίδες ώστε να μην τραυματίζουν τα θηλώματα που μπορεί να έχετε στη περιοχή καθώς και να μην ξυρίσετε την περιοχή μέχρι να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Είναι μεταδοτικά τα θηλώματα;

Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μπορούν να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο, όταν υπάρχει τραυματισμός ή μετά από έντονη τριβή της περιοχής.

Έχουν σχέση τα θηλώματα με καρκίνο του δέρματος;

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις βλάβες και δεν μετατρέπονται σε κακοήθης όγκους. Αφαιρούνται όμως, τόσο για αποφυγή τραυματισμού όσο και για αισθητικούς λόγους.