Θεραπεία
Κονδυλωµάτων

Συμπτώματα, διάγνωση

& Θεραπεία

1

Έγκυρη Διάγνωση

2

Εξατομίκευση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Τα κονδυλώματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Σχεδόν όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα θα μολυνθούν με τουλάχιστον έναν τύπο ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV), τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι είναι τα Κονδυλώµατα

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα και μπορεί να προκαλούν πόνο, δυσφορία και κνησμό. Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) που προκαλείται από ορισμένα στελέχη  του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Ο HPV είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Άνδρες και γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργοί είναι ευάλωτοι σε επιπλοκές του HPV, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Η μόλυνση από τον HPV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις γυναίκες, επειδή ορισμένοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. 

Η θεραπεία είναι το κλειδί για τη διαχείριση αυτής της λοίμωξης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κονδυλωμάτων προκαλούνται από τον HPV. Υπάρχουν 30 έως 40 στελέχη του HPV που επηρεάζουν συγκεκριμένα τα γεννητικά όργανα, αλλά μόνο μερικά από αυτά τα στελέχη προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. 

Ο ιός HPV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω της επαφής με το δέρμα με το δέρμα, γι ‘αυτό και θεωρείται Σ.Μ.Ν. Ωστόσο, δεν οδηγεί πάντα σε επιπλοκές όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός δεν προκαλεί προβλήματα υγείας.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού, κολπικού και πρωκτικού σεξ. Μπορεί να μην αρχίσετε να αναπτύσσετε κονδυλώματα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση. 

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν είναι πάντα ορατά στο ανθρώπινο μάτι (υποκλινικές βλάβες). Μπορεί να είναι πολύ μικρά και στο χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο. Η κορυφή των αναπτύξεων μπορεί να μοιάζει με κουνουπίδι και μπορεί να είναι ομαλή ή ελαφρώς ανώμαλη στην αφή. Μπορεί να εμφανιστούν ως ένα σύμπλεγμα κονδυλωμάτων ή ως ένα μόνο.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στους άνδρες συνήθως εμφανίζονται στις εξής περιοχές: πέος, όσχεο, μηρούς, περί και εντός του πρωκτού. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό του κόλπου ή του πρωκτού, έξω από τον κόλπο ή τον πρωκτό, και στον τράχηλο.

Τα κονδυλώματα επίσης εμφανίζονται στα χείλη, το στόμα, τη γλώσσα ή το λαιμό ενός ατόμου που είχε στοματική σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που έχει HPV. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα δείτε, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως μεταβολές στις κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, αιμορραγία και αίσθηση καύσου.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων απαιτείται φυσική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό, πέρα από τη λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού. Σε περίπτωση εσωτερικών κονδυλωμάτων ενδέχεται να χρειαστεί κολπική ή πρωκτική εξέταση.

Επίσης για τις γυναίκες απαραίτητη είναι η διενέργεια τεστ ΠΑΠ.

Βήμα 1ο

Η κλινική εξέταση από τον δερματολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να οδηγηθούμε σε μία σωστή διάγνωση.

Βήμα 2ο

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η γιατρός θα γράψει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο εκ βαθέως γνώση της πάθησης.

Βήμα 3ο

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες & την έκταση του προβλήματος.

Αντιµετώπιση

Ενώ τα ορατά κονδυλώματα μπορεί να υποχωρήσουν με τον καιρό, ο ίδιος ο HPV παραμένει στα κύτταρα σας και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε πολλές εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Έτσι, η διαχείριση των συμπτωμάτων είναι σημαντική και για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού σε άλλους. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα ή άλλα συμπτώματα. 

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με θεραπείες και σκευάσματα του εμπορίου.

Τοπικές & Συστηματικές Θεραπείες

Ανάμεσα στις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η Ιμικουιμόδη, Ποδοφυλλοτοξίνη & Τριχλωροξικό οξύ (TCA).

Κρυοπηξία

Η κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) αποτελεί μία ιδιαίτερα συνηθισμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των βλαβών με χρήση υγρού οξειδίου του αζώτου. Με τον τρόπο αυτό η απότομη ψύξη και απόψυξη των κυττάρων «νεκρώνει» τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κονδυλωμάτων. 

Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη και διενεργείται στο ιατρείο.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμος κονδυλωματων (διαθερμοπηξία) εξαλείφει τα κονδυλώματα με ηλεκτρικό ρεύμα. Η καταστροφή των βλαβών είναι άμεση και αποτελεσματική. Η διαδικασία είναι αναίμακτη, διενεργείται με τοπική αναισθησία, σε μία συνεδρία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2 με 3 εβδομάδες.

Συχνές Ερωτήσεις

Faq

Γιατί γίνεται διάκριση σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου στελέχη;

Ορισμένα στελέχη όπως τα 6, 11, 42, 43, 44, προκαλούν τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις αλλοιώσεις. Παράλληλα, τα στελέχη αυτά συσχετίζονται σπάνια με εμφάνιση νεoπλασματικών αλλοιώσεων και γι’ αυτό αναφέρονται ως στελέχη «χαμηλού κινδύνου». Αντίθετα, άλλα στελέχη, όπως τα 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση πρoκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων, και γι’ αυτό αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου».

Ποια εμβόλια υπάρχουν για τον HPV;

Υπάρχουν προφυλακτικά εμβόλια εναντίον της μόλυνσης από τον HPV. Αυτά περιέχουν μόνο πρωτεΐνες της κάψας του ιού και όχι γενετικό υλικό (DNA) και κατά συνέπεια δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο. Τα εμβόλια αυτά, με τις δύο μορφές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, δηλαδή ως Gardasil® 9, και ως Cervarix®, προκαλώντας τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων, παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον των δύο πλέον επικίνδυνων για καρκινογένεση τύπων 16 και 18 του HPV, που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, το εμβόλιο Gardasil® παρέχει προστασία και εναντίον των τύπων χαμηλού κινδύνου 6 και 11, που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων.