Αντιµετώπιση
Ψωρίασης

Διάγνωση, Συμπτώματα

& Αντιμετώπιση

1

Έγκυρη Διάγνωση

2

Εξατομίκευση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση, που μπορεί να σας ταλαιπωρούν χρόνια, απαιτεί μακροχρόνια εμπειρία & εξειδίκευση.

Η Dr. Κούνα διαθέτει πολυετή εμπειρία στη θεραπεία & δημιουργία εξατομικευμένων πλάνων αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Τι είναι η Ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η συσσώρευση κυττάρων προκαλεί απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος, φλεγμονές και ερυθρότητα γύρω από τις πλάκες είναι αρκετά συχνή. Οι τυπικές ψωριασικές φολίδες είναι υπόλευκες και αναπτύσσονται σε παχιά, κόκκινα μεγάλα σημεία όπου μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί κνησμός και αιμορραγία. 

Η ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας παραγωγής της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Συνήθως, τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται βαθιά στο δέρμα και ανεβαίνουν αργά στην επιφάνεια, και τελικά, εκπίπτουν. Ο τυπικός κύκλος ζωής ενός δερματικού κυττάρου είναι ένας μήνας. Σε άτομα με ψωρίαση, αυτή η διαδικασία παραγωγής μπορεί να συμβεί σε λίγες μόνο ημέρες. Εξαιτίας αυτού, τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν χρόνο να πέσουν. Αυτή η ταχεία υπερπαραγωγή οδηγεί στη συσσώρευση των κυττάρων.

Οι έρευνες δεν είναι σαφείς για το τι προκαλεί την ψωρίαση. Ωστόσο, χάρη σε δεκαετίες παρατήρησης, έχουμε μια γενική ιδέα για δύο βασικούς παράγοντες: τη γενετική και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι μια αυτοάνοση πάθηση, και οι αυτοάνοσες καταστάσεις είναι, πολύ απλά, το αποτέλεσμα του σώματος που επιτίθεται στον εαυτό του. Στην περίπτωση της ψωρίασης, τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως Τ-κύτταρα προσβάλλουν κατά λάθος τα κύτταρα του δέρματος.  Αυτή η εσφαλμένη επίθεση προκαλεί τη διαδικασία παραγωγής των κυττάρων του δέρματος σε υπερβολική κίνηση. Η επιταχυνόμενη παραγωγή δερματικών κυττάρων αναγκάζει τα νέα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και σπρώχνονται στην επιφάνεια του δέρματος, όπου συσσωρεύονται.

Μερικοί άνθρωποι επίσης κληρονομούν γονίδια που καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση. Εάν έχετε ένα άμεσο μέλος της οικογένειας με την πάθηση, ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης είναι υψηλότερος. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ψωρίαση και γενετική προδιάθεση είναι μικρό, περίπου 2 έως 3%.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο της ψωρίασης. Οι περιοχές της ψωρίασης μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο μερικές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής ή τον αγκώνα ή να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψωρίασης κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινες φλεγμονώδεις κηλίδες 
  • Πλάκες που καλύπτονται απο λευκα-αργυρόχροα λέπια
  • Ξηρό δέρμα ή και αιμορραγία
  • Πόνος γύρω από τα κόκκινα σημεία
  • Φαγούρα και αίσθημα καύσου
  • Πρησμένες αρθρώσεις

Δεν θα βιώσουν όλα τα άτομα όλα αυτά τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα εάν έχουν έναν λιγότερο κοινό τύπο ψωρίασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν από κύκλοι συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και, στη συνέχεια να εξαφανιστούν και να είναι σχεδόν απαρατήρητα μέχρι να εμφανιστούν ξανά. 

Όταν δεν έχετε ενεργά σημάδια της κατάστασης, μπορεί να είστε σε ύφεση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ψωρίαση δεν θα επιστρέψει, αλλά ότι προς το παρόν δεν έχετε συμπτώματα.

Οι βασικοι τυποι ψωρίασης είναι:

Ψωρίαση κατά πλάκας

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Εκτιμάται ότι περίπου το 80% των ατόμων με πάθηση έχουν ψωρίαση πλάκας.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Είναι συχνή στην παιδική ηλικία. Αυτός ο τύπος ψωρίασης προκαλεί μικρές ροζ κηλίδες. Οι πιο συχνές τοποθεσίες περιλαμβάνουν τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Προκαλεί λευκές, γεμάτες πύον φλύκταινες (φουσκάλες) και μεγάλες περιοχές ερυθρού, φλεγμονώδους δέρματος. Εντοπίζεται συνήθως σε μικρότερες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Είνας σοβαρός και πολύ σπάνιος τύπος ψωρίασης. Καλύπτει συχνά μεγάλα τμήματα του σώματος ταυτόχρονα. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα άτομο με αυτόν τον τύπο ψωρίασης να εμφανίσει πυρετό ή να αρρωστήσει πολύ. Αυτό το είδος μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οπότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με εξειδικευμένο ιατρό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ψωρίασης μπορεί να χρειαστούν δύο ειδών εξετάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετή μια φυσική εξέταση για επιτυχή διάγνωση. Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι συνήθως εμφανή και εύκολα διακριτά από άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Εάν τα συμπτώματα είναι ασαφή ή εάν χρειάζεται να επιβεβαιωθεί μια ύποπτη κατάσταση, μπορούμε να πάρουμε ένα μικρό δείγμα δέρματος για εργαστηριακή εξέταση, γνωστή και ως βιοψία. Η εξέταση μπορεί να διαγνώσει τον τύπο της ψωρίασης που έχετε και να αποκλείσει άλλες πιθανές νόσους ή λοιμώξεις.

Βήμα 1ο

Η κλινική εξέταση από τον δερματολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να οδηγηθούμε σε μία σωστή διάγνωση. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί το μέγεθος του προβλήματος, το πόσο και που έχει εξαπλωθεί η νόσος και πως θα αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Βήμα 2ο

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η ιατρός θα γράψει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι ώστε να αποκλειστούν τυχόν άλλες παθήσεις ή επιβαρυντικοί παράγοντες. Σε αυτούς τους ελέγχους ανήκει και η βιοψία.

Βήμα 3ο

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες, την έκταση του προβλήματος, την ηλικία, τυχόν δερματικές ευαισθησίες/ αλλεργίες του ασθενή αλλά και του τρόπου ζωής του.

Αντιµετώπιση Ψωρίασης

Η ψωρίαση δεν έχει οριστική θεραπεία. Οι τρόποι αντιμετώπισης στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής, αποτρέποντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στην αφαίρεση των πλακών, ώστε να μπορείτε να ζείτε μια φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς ενοχλήσεις και πόνο.

Τοπική αγωγή

Οι κρέμες και οι αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης και περιλαμβάνουν δραστικές ουσίες όπως, μεταξύ άλλων, τοπικά κορτικοστεροειδή & ρετινοειδή, ανάλογα βιταμίνης D, σαλικυλικό οξύ & ενυδατικούς παράγοντες.

Συστηματική αγωγή

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και εκείνα που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε άλλους τύπους θεραπείας, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τη Μεθοτρεξάτη, Ρετινοειδή, Κυκλοσπορίνη και Βιολογικούς παράγοντες.

Στο Ιατρείο

Φωτοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία ψωρίασης χρησιμοποιεί υπεριώδες (UV) ή φυσικό φως απενεργοποιώντας τα υπερβολικά λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε υγιή κύτταρα του δέρματος και προκαλούν την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Τόσο το φως UVA όσο και το φως UVB μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης. Τα περισσότερα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση θα επωφεληθούν από έναν συνδυασμό θεραπειών.

Πριν + Μετά

Συχνές Ερωτήσεις

Faq

Παίζει κάποιο ρόλο το βάρος μου;

Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της πάθησης. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να κάνει τις θεραπείες πιο αποτελεσματικές. Δεν είναι σαφές πώς αλληλεπιδρά το βάρος με την ψωρίαση, οπότε ακόμη και αν τα συμπτώματά σας παραμένουν αμετάβλητα, η απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι καλή για τη γενική υγεία σας.

Πρέπει να αποφεύγω κάποια φαγητά;

Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Αυτά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυξήστε την πρόσληψη άπαχων πρωτεϊνών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται υψηλά κατεργασμένα σκευάσματα τροφίμων και η υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Η αρθρίτιδα τι σχέση έχει με τη ψωρίαση;

Μεταξύ 30 και 33% των ατόμων με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα που προκαλεί πρήξιμο, πόνο και φλεγμονή στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Είναι μια χρόνια πάθηση και όπως η ψωρίαση, τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, εναλλάσσοντας μεταξύ εξάρσεων και ύφεσης. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών.

Είναι μεταδοτική η ψωρίαση;

Κατηγορηματικά όχι. Ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και δεν είναι δυνατή η μετάδοσή της.