Θεραπεία
Τριχόπτωσης

Διάγνωση, Αίτια

& Αντιμετώπιση

1

Τριχοσκόπηση

2

Έγκυρη Διάγνωση

3

Εύρος Θεραπειών

4

Πολυετής Εμπειρία

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το 30% τουλάχιστον του πληθυσμού θα πληγεί  από κληρονομική τριχόπτωση (αλωπεκία). Αν και η αλωπεκία είναι πιο διαδεδομένη σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική τριχόπτωση σε νεαρά άτομα, ακόμη και σε εφήβους.

Η Dr. Κούνα έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις τριχωτού στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων “Ανδρέας Συγγρός” όπου και παραμένει επιστημονική συνεργάτης και έχει αναλάβει χιλιάδες περιστατικά τριχόπτωσης την τελευταία δεκαετία.

Τι είναι η Τριχόπτωση;

Είναι φυσιολογικό να χάνετε μεταξύ 50 και 100 τριχών την ημέρα. Με περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι σας, αυτή η μικρή απώλεια δεν είναι αισθητή. Τα νέα μαλλιά αντικαθιστούν κανονικά τα χαμένα μαλλιά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η τριχόπτωση μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο των ετών ή να συμβεί απότομα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή. Εάν παρατηρήσετε ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ιατρό όσο η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης είναι η κληρονομική αλωπεκία ανδρών ή γυναικών.

Επίσης ορισμένες ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση, αλλά και ορμονικές αλλαγές όπως η εγκυμοσύνη, η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών & η εμμηνόπαυση.

Σοβαρές ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματικά συμβάντα ενδέχεται να προκαλέσουν τριχόπτωση, ωστόσο, τα μαλλιά συνήθως θα αρχίσουν να επανεμφανίζονται χωρίς θεραπεία.

Οι ιατρικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση περιλαμβάνουν θυρεοειδίτιδες, λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής, ασθένειες που προκαλούν ουλές, όπως λειχήνας και ορισμένοι τύποι λύκου.

Μια δίαιτα που δεν περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών.

Στους άνδρες παρατηρείται υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής (hairline), λέπτυνση των τριχών & αραίωση, πρώτα στην κορυφή του κεφαλιού.

Στις γυναίκες όμως παρατηρείται διατήρηση της πρόσθιας γραμμής αλλά διάχυτη αραίωση των μαλλιών με έντονη αποδυνάμωση των τριχών, κυρίως στο στεφάνι.

Τέλος, στα παιδιά παρατηρείται από απώλεια ολόκληρων σημείων του τριχωτού μαλλιών μέχρι συνολική απώλεια τριχών σε πρόσωπο & σώμα.

Ανδρογενετική αλωπεκία, η συχνότερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες και σε ένα σημαντικό ποσοστό και στις γυναίκες.

Διάχυτη τριχόπτωση, όπου επηρεάζει όλο το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά αραιώνουν σε σημαντικό βαθμό, ιδιαίτερα στην κορυφή της κεφαλής.

Γυροειδής αλωπεκία, μία αυτοάνοση νόσος, που προκαλεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος προς τα τριχοθυλάκια και προκαλεί την απώλεια ολόκληρων τουφών και εμφανίζονται μεγάλα κενά ανάμεσα στα μαλλιά ή και στο πρόσωπο.

Ουλωτική αλωπεκία, μία μορφή τριχόπτωσης κατά την οποία τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες διαταραχές όπως η αυτοάνοση ρευματοειδής πάθηση, κνησμώδες εξάνθημα και ερυθηματώδης λύκος.

Τριχοτιλλομανία, εν μέρη ψυχολογική διαταραχή, που οδηγεί κυρίως παιδιά να τραβάνε και να ξεριζώνουν τρίχες των μαλλιών τους.

Τριχόπτωση από έλξη, συναντάται κυρίως στις γυναίκες και οφείλεται σε συγκεκριμένα χτενίσματα, που κρατάνε σφιχτά δεμένα τα μαλλιά.

Διάγνωση

Η επίμονη απώλεια μαλλιών δείχνει συχνά ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Η αιτία της τριχόπτωσης καθορίζεται με βάση τη φυσική εξέταση και το ιστορικό της υγείας σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει επίσης να αποκλειστούν τυχόν άλλες δερματικές ή αυτοάνοσες παθήσεις.

Βήμα 1ο

Ξεκινάμε με την κλινική εξέταση & λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και στη συνέχεια πραγματοποιείται Τριχοσκόπηση & Τριχοριζόγραμμα για να ολοκληρωθεί η κλινική εικόνα του ασθενούς.

Βήμα 2ο

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η γιατρός θα γράψει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν ή να βρεθούν παθολογικοί παράγοντες τριχόπτωσης.

Βήμα 3ο

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες, την έκταση του προβλήματος, την ηλικία αλλά και τυχόν δερματικές ευαισθησίες/ αλλεργίες του ασθενή.

Θεραπείες Τριχόπτωσης

Το τελικό εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας δημιουργείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, τυχόν εργαστηριακών εξετάσεων, τρόπου ζωής και βαρύτητας της κατάστασης του ασθενούς, για να είναι αποτελεσματικότερο, χωρίς παρενέργειες, ασφαλές αλλά και άνετο για τον ασθενή.

Τοπική αγωγή

Τοπική χρήση σκευασμάτων, συνήθως κρέμες και τζελ, αλλά και ειδικά σαμπουάν, που εφαρμόζονται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής με συστατικά όπως η μινοξιδίλη και άλλα εξειδικευμένα ενεργά συστατικά, με στόχο την επανεργοποίηση των τριχοθυλακίων.

Συστηματική αγωγή

Στη συστηματική αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, με στόχο την επιβράδυνση της τριχόπτωσης, όπως για παράδειγμα η φιναστερίδη.

Για κάποια είδη τριχόπτωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή για μικρό χρονικό διάστημα καθώς είναι αποτελεσματικά στη μείωση φλεγμονών και την καταστολή ενός υπερδιεγερμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο Ιατρείο

Συνδυαστικά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν θεραπείες που εφαρμόζονται στο ιατρείο για πιο άμεση & εντατική αναστολή των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης όπως:

  • Eνέσιμες τοπικές εγχύσεις ενεργών συστατικών
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με Αυξητικούς Παράγοντες
  • Φωτοθεραπεία

Πώς αποτρέπεται η τριχόπτωση;

1

Μην φοράτε σφιχτά χτενίσματα που ασκούν υπερβολική πίεση στα μαλλιά σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα στυλ βλάπτουν μόνιμα τα θυλάκια των μαλλιών σας. Προσπαθήστε να μην τραβάτε, στρίβετε ή τρίβετε τα μαλλιά σας.

2

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου και πρωτεϊνών.

3

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαμπουάν για να πλύνετε τα μαλλιά σας και συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για το πως να επιλέξετε το κατάλληλο.

4

Τα προϊόντα και τα εργαλεία styling είναι επίσης συνηθισμένοι ένοχοι για την τριχόπτωση. Παραδείγματα προϊόντων ή εργαλείων που μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση περιλαμβάνουν: έντονης θερμότητας πιστολάκι, συνεχές ίσιωμα μαλλιών, μόνιμες βαφές, ντεκαπάζ, περμανάντ & κρέμες λείανσης. Χρησιμοποιείστε θερμαινόμενα εργαλεία μόνο όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά και στις χαμηλότερες δυνατές ρυθμίσεις.